Martinu Hingisovú uviedli do Siene slávy v Newporte

14.07.2013 Celý región

Newport 14. júla (TASR) - Švajčiarka Martina Hingisová sa vo veku 32 rokov stala jednou z najmladších členov medzinárodnej tenisovej Siene slávy v americkom Newporte. Košickú rodáčku uviedli medzi elitnú spoločnosť v sobotu.

Slávnostná ceremónia, ktorú prerušil na trávnatom kurte v Newporte na 25 minút dážď, trvala asi 90 minút. "Tenis, ďakujem. Dal mi celý svet a ja teraz úprimne nemám slov na to, aby som opísala, ako sa cítim. Najväčší vplyv na moju kariéru mala moja mama, tiež tenisová profesionálka. Začala ma učiť hrať, keď som mala dva roky," povedala Hingisová.

V početnom kontingente osobností, ktorých pod dohľadom prezidenta Siene slávy ITF Stana Smitha do nej uviedli, boli aj Austrálčanka Thelma Coyneová Longová, Ion Tiriac, Cliff Drysdale a Charlie Pasarell. Hingisová sa stala štvrtou najmladšou členkou uvedenou do Siene slávy po Tracy Austinovej (30 rokov), Bjornovi Borgovi (31) a československej rodáčke Hane Mandlíkovej (32).

Hingisová sa katapultovala do svetového tenisu po triumfe na juniorskom Roland Garros 1993, kde zvíťazila vo svojich 12 rokoch. Medzi profesionálky prestúpila tesne pred dovŕšením 14 rokov a dosiahla niekoľko juniorských rekordov. V dvojhre vyhrala päť grandslamov - Australian Open 1997, 1998 a 1999, Wimbledon 1997, US Open 1997, pričom svetovou jednotkou bola 209 týždňov.

Vo svojej zbierke má aj deväť grandslamových titulov zo štvorhry a jeden z miešanej štvorhry, ale zranenia ju donútili ukončiť kariéru vo veku 22 rokov. O návrat do súťažného tenisu sa pokúsila o štyri roky neskôr, ale mala pozitívny test na kokaín. Samotná hráčka užitie drogy poprela, aby ukončila definitívne kariéru bez boja proti dištancu.
 

Vyberte región